2821050324 Στ. Φιωτάκη 13, Χανιά paulosmountrianakis@gmail.com
hero image

 

 

 

 
Μουντριανάκης Στέλιος & Παύλος
Εργαστήριο Κατασκευής Χειροποίητων Κρητικών Λυρών - Χανιά Κρήτη


 

Στα Χανιά ο κ. Στέλιος Μουντριανάκης με καταγωγή από το Ρέθυμνο, ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητης Κρητικής λύρας από το 1983, μαζί με τον γιό του Παύλο, ο οποίος από πολύ μικρός ακολουθούσε από πίσω τον πατέρα του σε όποιο τοποθεσία και αν ήταν το εργαστήρι με ζήλο να μάθει την τέχνη που έκανε, ξεκίνησε την κατασκευή Κρητικής λύρας το 2009.

Η κατασκευή Κρητικής λύρας είναι μεράκι λέει ο κ.Στέλιος Μουντριανάκης. Ο οποίος από τα παιδικά του χρόνια θυμάται τον παππού του στο Ρέθυμνο να φτιάχνει και να παίζει Κρητική  λύρα και από τότε ο κ.Στέλιος είχε δεθεί με τη λύρα. 

 

 

     
     
 

Όταν ήταν δώδεκα χρονών ο κ.Στέλιος ζήτησε από τους γονείς του, να του αγοράσουν μία Κρητική λύρα, όμως δεν το έκαναν από φόβο μήπως αφήσει τα γράμματα. Έτσι έγινε στρατιωτικός και όταν έγινε 22 χρονών αγόρασε την πρώτη του λύρα και με μεγάλη δυσκολία άρχισε να μαθαίνει. Έπειτα στα 33 του χρόνια άρχισε να ασχολείται περισσότερο και να φτιάχνει λύρες ώσπου το 2000 δημιούργησε το εργαστήρι κατασκευής κρητικής λύρας στα Χανιά της Κρήτης.

Για να κατασκευαστεί μια επαγγελματική λύρα χρειάζονται περισσότερες από εξήντα ώρες πάνω στο σκαρπέλο, μας λέει ο  κ.Στέλιος. Για την κατασκευή μιας λυρας, χρησιμοποιούμε τρία είδη ξύλου, στα τρία διαφορετικά κύρια μέρη τα  οποία συνθέτουν το όργανο. Το βασικό σημείο κατασκευής  σε μια λύρα θεωρώ ότι είναι να φτιάξεις ένα καλό ηχείο. Συνήθως χρησιμοποιείται ξύλο μουριάς, καρυδιά, ασφένδαμος ,αχλαδιά, τριανταφυλλιά. Κάθε ξύλο έχει και το δικό του μυστικό. Η καρυδιά βγάζει πιο γλυκό ήχο, η μουριά πιο οξύ.

Η κατασκευή ενός μουσικού οργάνου, είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται με λεπτότητα χειρουργού και ευλάβεια αγιογράφου.